Herkennen en hanteren van moeilijk hanteerbaar gedrag

Moeilijk hanteerbaar gedrag is een verzamelnaam voor vele verschillende vormen van gedrag waarmee je in de zorg te maken kan krijgen. Dit gedrag levert stress op bij de cliënt, de omgeving en de zorgverleners.

Daarom is het belangrijk om dit gedrag zo goed mogelijk trachten te begrijpen. De oorzaken van moeilijk hanteerbaar gedrag verschillen per persoon. Elk mens reageert op zijn eigen manier op situaties die hij niet prettig vindt. Dat is afhankelijk van zijn persoonlijkheid, culturele achtergrond, levensgeschiedenis en lichamelijke- en/of psychische gesteldheid. Wanneer je ervaart dat er onterecht iets met je gebeurt, kan dat leiden tot boosheid, verdriet, angst, verwarring, eenzaamheid en rusteloosheid, gevolgd door bepaald gedrag. Bijvoorbeeld agressie, terugtrekken/inkeren in jezelf of juist claimend gedrag. Verzet kun je uiten met woorden of door je lichaamstaal. Pas als je als zorgverlener weet en begrijpt waar dit verzet of moeilijk hanteerbaar gedrag vandaan komt, is het vaker mogelijk om creatieve oplossingen te vinden om er op te reageren.

Doel
Het doel van de opleiding is om de frequentie en de ernst van probleemgedrag bij cliënten te verminderen. Daarnaast is het de doelstelling om medewerkers te helpen omgaan met cliënten met probleemgedrag. Centraal hierbij staat het realiseren van een methodische werkwijze voor het omgaan met cliënten met probleemgedrag: de ABC's methodiek.

Inhoud
deel 1 (3 uur)

  • psychische kwetsbaarheid bij ouderen

  • wat is probleemgedrag

  • kliniek van moeilijk hanteerbaar gedrag bij ouderen (gedragssymptomen)

  • kennismaking met het ABC's model

deel 2 (3 uur)

  • uitwerking van het ABC's model

  • toepassing van het ABC's model aan de hand van meegebrachte casussen en casussen uit het eigen werkveld

deel 3 (3 uur)

  • evaluatie van de toepassing van het ABC's model aan de hand van casussen (na enkele weken met het ABC's model geoefend en gewerkt te hebben)